Mire érdemes odafigyelnünk, ha már be van kötve távfelügyeletre a riasztórendszerünk?

Mire érdemes odafigyelnünk, ha már be van kötve távfelügyeletre a riasztórendszerünk?

  1. Ne menjünk el rövid időre sem otthonról anélkül, hogy bekapcsolnánk a riasztót!
  2. Használjuk az otthon maradó vagy az éjszakai élesítéses bekapcsolási üzemmódot!
  3. Minden általuk feljogosított felhasználónak legyen külön kódja!
  4. Az ablakok, ajtók bezártságáról győződjünk meg a riasztó bekapcsolása előtt.
  5. Ha kisállatot vettünk, kérdezzük meg a telepítőt, hogy alkalmas-e a meglévő érzékelő.
  6. Évente egyszer ellenőriztessük szakemberrel a riasztót.
  7. Mielőtt távközlési szolgáltatót vagy csomagot váltunk, kérdezzük meg a riasztó telepítőjét.
  8. Ha megváltozik az értesítendők telefonszáma, jelentsük be az ügyeleten!
  9. Ha kapukulcsot vagy kódot váltunk, az ügyeletről se feledkezzünk meg!
  10. Ha téves riasztást okozunk, jelszó használatával azonnal mondjuk le az ügyeleten!
  11. Az SMS küldés nem egyenlő a távfelügyelettel

A mobiltelefonos kommunikáció fejlődésében az SMS megjelenése óriási mérföldkőnek számított. Nagyon sok mindenre  lehet használni, még a banki tranzakciók megerősítésére is. Gyors, pontos.

Egy probléma van vele: akármilyen sürgős az üzenet, nem biztos, hogy a címzett azonnal elolvassa. A mobilja ugyan fogadja az üzenetet, egyszer jelez is, de utána már nem ad hangjelzést. Az újabb üzenetek pedig egyre mélyebbre temetik.

Két lehetőségem van:

 1. vagy folyamatosan nézem az üzeneteket (úgy élek, mint egy szolgálatban lévő diszpécser)
 2. vagy nem tudok időben intézkedni a riasztási SMS-re.

Gondoljuk végig, hányszor fordul elő velünk, hogy órákkal vagy napokkal később olvasunk el egy SMS-t. Például:

 • lemerült a telefonom
 • olyan helyen tartózkodom, ahol nincs térerő (hegyekben, eldugott völgyben, teremgarázsban, stb.)
 • repülőn ülök

Mi van, ha ellopták a telefonom? Idősebb emberek el sem tudják olvasni az SMS-t. A riasztó rendszerek fejlődése hiába kínálja tálcán az SMS küldési lehetőséget, nincs semmi biztosíték arra, hogy a címzett időben olvassa és hatékonyan tud intézkedni.

Erre csak a távfelügyelet képes!

A diszpécser képernyőjén addig villog a jelzés, amíg fel nem hívja a megadott személyeket, és ki nem küldi a járőrt a helyszínre. A távfelügyelet diszpécsere élőszóban részletes információt ad a történtekről (pl.“a tetőablaknyitás érzékelője jelzett”), és meggyőződik arról (jelszó), hogy valóban az vette fel a telefont, aki illetékes.

A távfelügyeleti szolgáltatás nagyságrendekkel többet ér, mint az SMS küldés, és ez természetesen a szolgáltatás árában is tükröződik.

Ha hasznosnak érezte írásunkat, akkor kérjük, hogy lájkoljon bennünket a Facebookon

Besurranásos lopás áldozata bárki lehet

A tapasztalatok szerint mindegy, hol lakik az ember, besurranásos lopás áldozata bárki lehet.

Balmazújváros sem kivétel. A városban  felbukkanó tolvajok gyakran utazó bűnözők. Az elkövetők általában nem szemelik ki előre a helyszínt, faluról falura, vagy a kertvárosokat járva, csak a kedvező alkalomra várnak. A nyitva felejtett kapu, ajtó, vagy ablak vonzza őket.

Az sem probléma, ha összetalálkoznak az otthon tartózkodókkal. Mindig van a tarsolyukban valamilyen indok, amelyre ilyenkor hivatkoznak, majd sietve távoznak.  A besurranáshoz nem szükséges szaktudás, eszköz, legfeljebb gyorsaság, magabiztosság és lélekjelenlét.

Mivel a besurranások nagy részét nappal követik el, azért az alábbiakban közlünk néhány tanácsot, amelyek kis odafigyeléssel együtt elégségesek lehetnek a megelőzéshez.

 

 • Ha otthon tartózkodik, napközben is zárja be a bejárati ajtót, hiszen nem biztos, hogy észreveszi a hívatlan látogatót!
 • Ha csak rövid időre hagyja el lakását, vendégeit kíséri ki, vagy éppen ismerőseivel vált pár szót, akkor is mindig zárja be az ajtót!
 • Fokozott figyelmet tanúsítson, ha nagyobb összeget vesz fel a pénzintézetben, vagy a postástól nagyobb összegű készpénzt vesz át, mivel az elkövetők kifigyelhetik, és könnyen áldozattá válhat! Ezért lehetőség szerint ne tartson otthon nagyobb összegű készpénzt!
 • A szellőztetéssel is legyen óvatos! Ne hagyja kitárva földszinti lakása ablakait, ha nem tartózkodik a szobában! Ugyanez igaz a függőfolyosóra nyíló ablakok esetében is.
 • A régebbi típusú, úgynevezett tollas kulcsoknál a kulcs egy speciális eszközzel kívülről is elforgatható és így az ajtó kinyitható. Az ilyen kulcsot semmiképpen ne hagyja a bejárati ajtó, vagy a kapu zárjában!
 • Nagyobb házban érdemes mozgás-, vagy ajtónyitás-érzékelő riasztóberendezéseket felszerelni a szobákban. Ezeket éjszakára kapcsolja be azokban a zónákban, ahová nem szükséges kimennie! A bejárati ajtóra célszerű nyitásérzékelőt szerelni, így azon napközben sem tudnak észrevétlenül bejutni.

Az áldozattá válás elkerülése érdekében kérjük, fogadja meg tanácsainkat!

Ha hasznosnak érezte írásunkat, akkor kérjük, hogy lájkoljon bennünket a Facebookon

A lakásriasztó csökkentheti a betörők által Önnek okozott károkat

A betörők ellen a legjobb egy távfelügyeletet is biztosító lakásriasztó felszerelésével felkészülni.

A bűncselekmények elkövetőit a mechanikus védelemmel – zárakkal, rácsokkal – csak lassítani tudja, magát a betörést nem tudja megakadályozni.

A lebukás veszélye riasztja el leginkább őket

Ha a lakásriasztója csak a környék lakóit hívja segítségül, akkor az kevésbé hatékony, mintha távfelügyelet biztosításával biztonságtechnikai szolgáltatóhoz vagy az Ön telefonjára érkezik a jelzés. Ahogy Ön sem tartózkodik mindig otthon, úgy a szomszédjaitól sem várhatja el ugyanezt. Azt sem várható el egyetlen lakóközösség tagjaitól sem, hogy bármikor – akár az éjszaka közepén – a megszólaló riasztó hangjára bejárják a környéket, hogy minden szomszédnál rendben vannak-e a dolgok. Ugye, Ön sem tenné ezt meg bármikor, még ha meg is hallja a riasztó hangját.
Jelezze táblával, kis matricával, hogy az Ön ingatlanját távfelügyelet segítségével őrzik.

Létezik már hackelésbiztos lakásriasztó is

Akár régebben beszerelt lakásriasztó rendszerekhez is csatlakoztatható olyan kommunikátor, ami akkor is jelez, ha megpróbálják kiiktatni. Ha időben értesül arról, hogy ingatlanjába valaki megpróbál bejutni, akkor meg tudja akadályozni, hogy értékeitől megfosszák.

Megteheti azt is, hogy a kommunikátor jelzéseit saját telefonkészülékére kéri, de mi jobb megoldásnak tartjuk, ha egy a lakóhelyén működő diszpécserszolgálatra bízza a figyelést.

Így azokban az esetekben is teljes a figyelem, ha Önnek lemerül a telefonja, olyan helyen tartózkodik ahol nincs térerő, vagy a munkája miatt éppen nem tudna azonnal intézkedni.
A biztonságtechnikai szolgáltatóknak törvényben meghatározott időn belül kötelességük intézkedni. Ennek az is előnye, hogy rutinjuknak köszönhetően nem esnek pánikba, és rögtön megkezdik a szakszerű intézkedést.

Ön tudja, hogy mit kell tennie, ha megszólal a lakásriasztó?

Ilyenkor nem a bűnözők elfogása a cél, azt a rendőrségnek kell megtenni.
Ha betörőt találtunk az ingatlanunkban, akkor a rendőrséget kell azonnal értesíteni. Az elkövetőt csak akkor érdemes feltartóztatni, ha saját biztonságunkat az nem veszélyezteti.
A távfelügyeleti szolgáltatók is a helyszín és a tárgyak biztonságát szavatolják.
Segítséget jelent az is, hogy az elmenekülő tettesről részletes leírást tudnak adni a gyors felderítéshez.

Ha távfelügyelettel ellátott lakásriasztó védi otthonát, akkor a biztosítóknál is sokkal könnyebb az ügyintézés.
Ha hasznosnak érezte írásunkat, akkor kérjük, hogy lájkoljon bennünket a Facebookon