3+1 egyszerű tipp otthona megvédéséhez a riasztó mellett

A világon az egyik leggyakrabban elkövetett bűntény a betörés, melyet a riasztó mellett a szokások kialakítása is megelőzhet. Ha a betörők választása éppen az Ön lakására, házára esik, nagyon sok értéket veszthet el, és nem utolsó szempont a biztonság- és komfortérzetre gyakorolt súlyos negatív hatás sem.
Az alábbiakban összeszedtünk néhány egyszerű tippet, hogy hogyan kerülheti el azt, hogy Ön legyen a bűnözők célpontja. Ezek a tanácsok természetesen nem helyettesítik a riasztó berendezést, mely elengedhetetlen a védelemhez, inkább kiegészítésként szolgálnak. Hiszen jobb félni, mint megijedni.

 

Tipp 1: Ne reklámozza, hogy távol van, még riasztókészülék használata esetén sem!

A betörő egyik első dolga kideríteni, hogy van-e valaki a házban. Akár hosszabb, akár rövidebb időre megyünk el, sokféleképpen tudjuk azt a látszatot kelteni, hogy nem üres a ház. Talán a legegyszerűbb, ha vesz egy időkapcsolót, egy lámpához kötve szabályozza, hogy például reggel 5 és 7, illetve este 6 és 9 között automatikusan kigyulladjon. Ezt a berendezést akár rádióra, tévére is kötheti, hogy hang is kiszivárogjon a házból. Ha megbízunk a szomszédunkban, és hosszabb időre megyünk el, megkérhetjük, hogy időnként használja a mi kukánkat, vagy – tekintve, hogy egy teli postaláda is rendkívül árulkodó jel – vegye át a leveleinket.
Megteheti azt is, hogy az otthoni telefont távolléte idejére a sajátjára irányítja át, mert a betörők egyik trükkje lehet az is, hogy telefonálnak, és várják, hogy felveszi-e valaki.

Tipp 2: Nehezítse meg a betörést

a riasztó létezését ajánlatos feltűnővé tenni, nagyobb készüléket kirakni, esetleg kamerát felszerelni. Ezeket akkor is megteheti, ha a kamera képét nem követi senki, és a riasztó sem olyan csúcstechnológiás, mint ahogy azt a matrica sugallja.
Soha ne hagyjon kulcsot a lakáson kívül, valamint az ajtókat és az ablakokat sem érdemes nyitva felejteni. Vannak olyan riasztó berendezések, amelyeket a nyílászárókra lehet szerelni, és a lakást addig nem lehet beriasztani, amíg bármelyik ablak vagy ajtó nyitva van.
A bejárati ajtón használjunk több és jó minőségű zárat, melyeket tolvajkulccsal nem lehet kinyitni. Vágja vissza a fák ágait, amelyek rálógnak a tetőre és ne hagyjon létrát sem kinn, mellyel egyszerűen meg tudnák közelíteni a háztetőt.

Tipp 3: Ne legyen, könnyű a rejtőzködés

Egy rabló dolgát igencsak megkönnyíti, ha van egy olyan hely a ház közelében, ahol könnyen elbújhat, és talán a riasztórendszer mozgásérzékelője sem veszi észre. Ha erre nincsen lehetősége, nagy lépést tett a védelem felé.
A legtriviálisabb rejtekhely egy fa vagy egy bozót lehet. Lehetőleg vágjuk ki, vagy ritkítsuk ezeket, illetve ültessünk tövises, tüskés növényeket a ház köré. Használhat továbbá mozgásérzékelő lámpákat, lehetőleg többet, hogy ha egy kiégne, legyen másik, ami pótolja. Ugyanez a riasztó akkumulátorára is érvényes szabály.
Lehetőleg kerülje az átláthatatlan kerítések használatát is, hogy adott esetben a szomszédok is fel tudjanak figyelni az illetéktelen behatolókra.

+1: Ismerje meg szomszédjait!

Az előző mondathoz kapcsolódva talán a legjobb védelem a szomszédjainktól jöhet. Jó, ha ismeri őket, még jobb, ha barátias viszonyba is kerül velük. Nekik közvetlen rálátásuk van a házára, így amolyan bio-riasztók.
Sokat segíthetnek az otthonlét látszatának fenntartásában, például – ahogyan korábban is említettük – a levelek átvételében, vagy a kukánk „töltésében”.

Ennyit nem érez elégnek a védelemhez?

Többet megtudhat a riasztó rendszerek biztonságosabb generációjáról, ha a linkre kattint.

Magyar betörőtrendek

Nincs 100 százalékos módszer arra, hogy elkerüljük a betörést, viszont a betörők módszereinek a megismerése sokat segíthet a védekezésben. 139 betörőt kérdeztek meg a módszereikről, ebből kiderül, mi alapján választanak célpontot és a nap mely része a legalkalmasabb a betörésre, de arra is fény derült, hogy mitől félnek a betörők.

Kutatási adatok

Az Országos Rendőr-főkapitányság és az Országos Kriminológiai Intézet 139 hazai betöréses lopás elkövetőjének megkérdezésével végzett egy kutatást. Ebből az elemzésből kiderült, hogy milyen ingatlanok a kedvenc célpontjai a betörőknek és sok egyéb tényező is amiket figyelembe vesznek a tolvajok a célpontjaik megválasztásában.

A legnépszerűbb ingatlanok

A megkérdezett betörők válaszai alapján egyértelműen a családi házak számítanak a legvonzóbb célpontnak, az ilyen típusú ingatlanok vannak kitéve a legnagyobb fenyegetettségnek. Ezután a társasházi lakások következnek a sorban, végül a panellakások és a sorházi lakások.

Az elkövetés módszere

A statisztikák alapján a betöréseket leggyakrabban a nyílászárók megrongálásával: azaz az ajtó és ablakbetöréssel, azok befeszítésével, benyomásával követik el. A céljuk, hogy megtalálják az ingatlan leggyengébb pontját és ezt kihasználva könnyedén bejussanak a lakásba.

A legfőbb motiváció

A betöréses lopások elsődleges motivációja egyértelműen az anyagi haszonszerzés, a bűncselekményekből megszerzett jövedelem viszont nagyon eltérő célokat szolgál. Vannak megélhetési bűnözők, akik ételre és számlák befizetésére költik a lopott pénzt, de sok betörő esetében az alkohol vagy drogfüggőség adja az alapvető motivációt.

Elrettenti a betörőket

A vizsgálatból az is kiderül, hogy az egyik legfontosabb tényező a célpont kiválasztásában, hogy senki ne tartózkodjon a lakásban. A legtöbb betörőt elrettenti, ha van otthon valaki, mert nem szeretnék, hogy esetleg egy súlyosabb bűncselekménnyé fajuljon a betörés. Ezért a betörés legkedvezőbb időpontja a 9 és 11 óra közötti időszak és a kora délután, amikor a legnagyobb a valószínűsége annak, hogy nem tartózkodnak a lakásban.

További tényezők

A kutatásban vizsgálták a különböző betörés eltérítő módszerek hatását, amik a legjobban működnek az otthonléten kívül. Ezek közül a leghatékonyabb természetesen, ha rendőr, biztonsági őr, vagy valamilyen rendőrségi épület van a közelben. Szintén jó elrettentő hatása van annak, ha biztonsági védelemmel ellátott jelzés van kirakva, de a látható riasztó felszerelést se kedvelik a betörők.

Könnyű módszerek

A modern védelem mellett, a régóta bevált módszerek közül is vannak, amik nagyon hatékonyan működnek. Még mindig jól bevált módszer a harapóskutya-jelzés a kapun, de nem sokkal marad el tőle, ha csak simán van egy kutya a kertben. Ezen kívül az is könnyen eltéríti a betörőket, ha látják, hogy otthon vannak a szomszédok.

A betörők jellemzői

Magyarországon a betöréses bűncselekményeket jellemzően fiatalabb férfiak követik el. A nemzetközi adatokhoz hasonlóan, a korcsoporti megoszlást tekintve a 14-17, valamint a 20-24 éves korosztályra a legjellemzőbb a betörés. Ha csak a nemet vesszük figyelembe, akkor eltérünk a nemzetközi trendektől, hiszen nálunk mindössze a betöréses lopások 5-6%-át követik el nők, ez a szám sokkal magasabb a nemzetközi adatoknál.

 

Forrás: Kékvillogó