3+1 egyszerű tipp otthona megvédéséhez a riasztó mellett

A világon az egyik leggyakrabban elkövetett bűntény a betörés, melyet a riasztó mellett a szokások kialakítása is megelőzhet. Ha a betörők választása éppen az Ön lakására, házára esik, nagyon sok értéket veszthet el, és nem utolsó szempont a biztonság- és komfortérzetre gyakorolt súlyos negatív hatás sem.
Az alábbiakban összeszedtünk néhány egyszerű tippet, hogy hogyan kerülheti el azt, hogy Ön legyen a bűnözők célpontja. Ezek a tanácsok természetesen nem helyettesítik a riasztó berendezést, mely elengedhetetlen a védelemhez, inkább kiegészítésként szolgálnak. Hiszen jobb félni, mint megijedni.

 

Tipp 1: Ne reklámozza, hogy távol van, még riasztókészülék használata esetén sem!

A betörő egyik első dolga kideríteni, hogy van-e valaki a házban. Akár hosszabb, akár rövidebb időre megyünk el, sokféleképpen tudjuk azt a látszatot kelteni, hogy nem üres a ház. Talán a legegyszerűbb, ha vesz egy időkapcsolót, egy lámpához kötve szabályozza, hogy például reggel 5 és 7, illetve este 6 és 9 között automatikusan kigyulladjon. Ezt a berendezést akár rádióra, tévére is kötheti, hogy hang is kiszivárogjon a házból. Ha megbízunk a szomszédunkban, és hosszabb időre megyünk el, megkérhetjük, hogy időnként használja a mi kukánkat, vagy – tekintve, hogy egy teli postaláda is rendkívül árulkodó jel – vegye át a leveleinket.
Megteheti azt is, hogy az otthoni telefont távolléte idejére a sajátjára irányítja át, mert a betörők egyik trükkje lehet az is, hogy telefonálnak, és várják, hogy felveszi-e valaki.

Tipp 2: Nehezítse meg a betörést

a riasztó létezését ajánlatos feltűnővé tenni, nagyobb készüléket kirakni, esetleg kamerát felszerelni. Ezeket akkor is megteheti, ha a kamera képét nem követi senki, és a riasztó sem olyan csúcstechnológiás, mint ahogy azt a matrica sugallja.
Soha ne hagyjon kulcsot a lakáson kívül, valamint az ajtókat és az ablakokat sem érdemes nyitva felejteni. Vannak olyan riasztó berendezések, amelyeket a nyílászárókra lehet szerelni, és a lakást addig nem lehet beriasztani, amíg bármelyik ablak vagy ajtó nyitva van.
A bejárati ajtón használjunk több és jó minőségű zárat, melyeket tolvajkulccsal nem lehet kinyitni. Vágja vissza a fák ágait, amelyek rálógnak a tetőre és ne hagyjon létrát sem kinn, mellyel egyszerűen meg tudnák közelíteni a háztetőt.

Tipp 3: Ne legyen, könnyű a rejtőzködés

Egy rabló dolgát igencsak megkönnyíti, ha van egy olyan hely a ház közelében, ahol könnyen elbújhat, és talán a riasztórendszer mozgásérzékelője sem veszi észre. Ha erre nincsen lehetősége, nagy lépést tett a védelem felé.
A legtriviálisabb rejtekhely egy fa vagy egy bozót lehet. Lehetőleg vágjuk ki, vagy ritkítsuk ezeket, illetve ültessünk tövises, tüskés növényeket a ház köré. Használhat továbbá mozgásérzékelő lámpákat, lehetőleg többet, hogy ha egy kiégne, legyen másik, ami pótolja. Ugyanez a riasztó akkumulátorára is érvényes szabály.
Lehetőleg kerülje az átláthatatlan kerítések használatát is, hogy adott esetben a szomszédok is fel tudjanak figyelni az illetéktelen behatolókra.

+1: Ismerje meg szomszédjait!

Az előző mondathoz kapcsolódva talán a legjobb védelem a szomszédjainktól jöhet. Jó, ha ismeri őket, még jobb, ha barátias viszonyba is kerül velük. Nekik közvetlen rálátásuk van a házára, így amolyan bio-riasztók.
Sokat segíthetnek az otthonlét látszatának fenntartásában, például – ahogyan korábban is említettük – a levelek átvételében, vagy a kukánk „töltésében”.

Ennyit nem érez elégnek a védelemhez?

Többet megtudhat a riasztó rendszerek biztonságosabb generációjáról, ha a linkre kattint.