3+1 egyszerű tipp otthona megvédéséhez a riasztó mellett

A világon az egyik leggyakrabban elkövetett bűntény a betörés, melyet a riasztó mellett a szokások kialakítása is megelőzhet. Ha a betörők választása éppen az Ön lakására, házára esik, nagyon sok értéket veszthet el, és nem utolsó szempont a biztonság- és komfortérzetre gyakorolt súlyos negatív hatás sem.
Az alábbiakban összeszedtünk néhány egyszerű tippet, hogy hogyan kerülheti el azt, hogy Ön legyen a bűnözők célpontja. Ezek a tanácsok természetesen nem helyettesítik a riasztó berendezést, mely elengedhetetlen a védelemhez, inkább kiegészítésként szolgálnak. Hiszen jobb félni, mint megijedni.

 

Tipp 1: Ne reklámozza, hogy távol van, még riasztókészülék használata esetén sem!

A betörő egyik első dolga kideríteni, hogy van-e valaki a házban. Akár hosszabb, akár rövidebb időre megyünk el, sokféleképpen tudjuk azt a látszatot kelteni, hogy nem üres a ház. Talán a legegyszerűbb, ha vesz egy időkapcsolót, egy lámpához kötve szabályozza, hogy például reggel 5 és 7, illetve este 6 és 9 között automatikusan kigyulladjon. Ezt a berendezést akár rádióra, tévére is kötheti, hogy hang is kiszivárogjon a házból. Ha megbízunk a szomszédunkban, és hosszabb időre megyünk el, megkérhetjük, hogy időnként használja a mi kukánkat, vagy – tekintve, hogy egy teli postaláda is rendkívül árulkodó jel – vegye át a leveleinket.
Megteheti azt is, hogy az otthoni telefont távolléte idejére a sajátjára irányítja át, mert a betörők egyik trükkje lehet az is, hogy telefonálnak, és várják, hogy felveszi-e valaki.

Tipp 2: Nehezítse meg a betörést

a riasztó létezését ajánlatos feltűnővé tenni, nagyobb készüléket kirakni, esetleg kamerát felszerelni. Ezeket akkor is megteheti, ha a kamera képét nem követi senki, és a riasztó sem olyan csúcstechnológiás, mint ahogy azt a matrica sugallja.
Soha ne hagyjon kulcsot a lakáson kívül, valamint az ajtókat és az ablakokat sem érdemes nyitva felejteni. Vannak olyan riasztó berendezések, amelyeket a nyílászárókra lehet szerelni, és a lakást addig nem lehet beriasztani, amíg bármelyik ablak vagy ajtó nyitva van.
A bejárati ajtón használjunk több és jó minőségű zárat, melyeket tolvajkulccsal nem lehet kinyitni. Vágja vissza a fák ágait, amelyek rálógnak a tetőre és ne hagyjon létrát sem kinn, mellyel egyszerűen meg tudnák közelíteni a háztetőt.

Tipp 3: Ne legyen, könnyű a rejtőzködés

Egy rabló dolgát igencsak megkönnyíti, ha van egy olyan hely a ház közelében, ahol könnyen elbújhat, és talán a riasztórendszer mozgásérzékelője sem veszi észre. Ha erre nincsen lehetősége, nagy lépést tett a védelem felé.
A legtriviálisabb rejtekhely egy fa vagy egy bozót lehet. Lehetőleg vágjuk ki, vagy ritkítsuk ezeket, illetve ültessünk tövises, tüskés növényeket a ház köré. Használhat továbbá mozgásérzékelő lámpákat, lehetőleg többet, hogy ha egy kiégne, legyen másik, ami pótolja. Ugyanez a riasztó akkumulátorára is érvényes szabály.
Lehetőleg kerülje az átláthatatlan kerítések használatát is, hogy adott esetben a szomszédok is fel tudjanak figyelni az illetéktelen behatolókra.

+1: Ismerje meg szomszédjait!

Az előző mondathoz kapcsolódva talán a legjobb védelem a szomszédjainktól jöhet. Jó, ha ismeri őket, még jobb, ha barátias viszonyba is kerül velük. Nekik közvetlen rálátásuk van a házára, így amolyan bio-riasztók.
Sokat segíthetnek az otthonlét látszatának fenntartásában, például – ahogyan korábban is említettük – a levelek átvételében, vagy a kukánk „töltésében”.

Ennyit nem érez elégnek a védelemhez?

Többet megtudhat a riasztó rendszerek biztonságosabb generációjáról, ha a linkre kattint.

Magyar betörőtrendek

Nincs 100 százalékos módszer arra, hogy elkerüljük a betörést, viszont a betörők módszereinek a megismerése sokat segíthet a védekezésben. 139 betörőt kérdeztek meg a módszereikről, ebből kiderül, mi alapján választanak célpontot és a nap mely része a legalkalmasabb a betörésre, de arra is fény derült, hogy mitől félnek a betörők.

Kutatási adatok

Az Országos Rendőr-főkapitányság és az Országos Kriminológiai Intézet 139 hazai betöréses lopás elkövetőjének megkérdezésével végzett egy kutatást. Ebből az elemzésből kiderült, hogy milyen ingatlanok a kedvenc célpontjai a betörőknek és sok egyéb tényező is amiket figyelembe vesznek a tolvajok a célpontjaik megválasztásában.

A legnépszerűbb ingatlanok

A megkérdezett betörők válaszai alapján egyértelműen a családi házak számítanak a legvonzóbb célpontnak, az ilyen típusú ingatlanok vannak kitéve a legnagyobb fenyegetettségnek. Ezután a társasházi lakások következnek a sorban, végül a panellakások és a sorházi lakások.

Az elkövetés módszere

A statisztikák alapján a betöréseket leggyakrabban a nyílászárók megrongálásával: azaz az ajtó és ablakbetöréssel, azok befeszítésével, benyomásával követik el. A céljuk, hogy megtalálják az ingatlan leggyengébb pontját és ezt kihasználva könnyedén bejussanak a lakásba.

A legfőbb motiváció

A betöréses lopások elsődleges motivációja egyértelműen az anyagi haszonszerzés, a bűncselekményekből megszerzett jövedelem viszont nagyon eltérő célokat szolgál. Vannak megélhetési bűnözők, akik ételre és számlák befizetésére költik a lopott pénzt, de sok betörő esetében az alkohol vagy drogfüggőség adja az alapvető motivációt.

Elrettenti a betörőket

A vizsgálatból az is kiderül, hogy az egyik legfontosabb tényező a célpont kiválasztásában, hogy senki ne tartózkodjon a lakásban. A legtöbb betörőt elrettenti, ha van otthon valaki, mert nem szeretnék, hogy esetleg egy súlyosabb bűncselekménnyé fajuljon a betörés. Ezért a betörés legkedvezőbb időpontja a 9 és 11 óra közötti időszak és a kora délután, amikor a legnagyobb a valószínűsége annak, hogy nem tartózkodnak a lakásban.

További tényezők

A kutatásban vizsgálták a különböző betörés eltérítő módszerek hatását, amik a legjobban működnek az otthonléten kívül. Ezek közül a leghatékonyabb természetesen, ha rendőr, biztonsági őr, vagy valamilyen rendőrségi épület van a közelben. Szintén jó elrettentő hatása van annak, ha biztonsági védelemmel ellátott jelzés van kirakva, de a látható riasztó felszerelést se kedvelik a betörők.

Könnyű módszerek

A modern védelem mellett, a régóta bevált módszerek közül is vannak, amik nagyon hatékonyan működnek. Még mindig jól bevált módszer a harapóskutya-jelzés a kapun, de nem sokkal marad el tőle, ha csak simán van egy kutya a kertben. Ezen kívül az is könnyen eltéríti a betörőket, ha látják, hogy otthon vannak a szomszédok.

A betörők jellemzői

Magyarországon a betöréses bűncselekményeket jellemzően fiatalabb férfiak követik el. A nemzetközi adatokhoz hasonlóan, a korcsoporti megoszlást tekintve a 14-17, valamint a 20-24 éves korosztályra a legjellemzőbb a betörés. Ha csak a nemet vesszük figyelembe, akkor eltérünk a nemzetközi trendektől, hiszen nálunk mindössze a betöréses lopások 5-6%-át követik el nők, ez a szám sokkal magasabb a nemzetközi adatoknál.

 

Forrás: Kékvillogó

Koronavírus idején is számíthat ránk

Kedves Ügyfeleink!

A járványügyi előírásokat és ajánlásokat figyelembe véve és betartva cégünk változatlan formában továbbra is biztosítja ügyfeleink számára szolgáltatásait mindaddig, amíg egyéb rendeleti korlátozó intézkedés nem lép életbe!

Szeretnénk tájékoztatni Önöket, hogy a kialakult járványügyi helyzetre tekintettel, ügyfeleink egészségének megóvása érdekében cégünk az alábbi óvintézkedéseket hoztuk meg:

 

 • Szigorú higiéniai intézkedéseket vezettünk be. Kollégáinkat egészségvédelmi eszközökkel láttuk el : kézfertőtlenítő, szájmaszk, egyszer használatos kesztyűk. Illetve tájékozódtunk a kötelezően betartandó eljárásokról.
 • Megvalósítottuk a távoli munkavégzéshez szükséges lépéseket, így ügyfélszolgálatunk digitális és telefonos úton folyamatosan elérhetők.
 • Irodánkban különös figyelmet fordítunk a fertőtlenítésre, személyes találkozás csak megfelelő egészségvédelmi eszközök használatával lehetséges.
 • A március 28-án életbe lépő kijárási korlátozás nem érinti járőr munkánkat. Riasztás esetén továbbra is a helyszínre vonulhatunk.

 

Amennyiben további intézkedésekre lenne szükség, arról azonnal tájékoztatást nyújtunk!

Jó egészséget kívánunk mindenkinek az elkövetkező időszakra!

 

Besurranásos lopás áldozata bárki lehet.

A tapasztalatok szerint mindegy, hol lakik az ember, besurranásos lopás áldozata bárki lehet.

Balmazújváros sem kivétel. A városban  felbukkanó tolvajok gyakran utazó bűnözők. Az elkövetők általában nem szemelik ki előre a helyszínt, faluról falura, vagy a kertvárosokat járva, csak a kedvező alkalomra várnak. A nyitva felejtett kapu, ajtó, vagy ablak vonzza őket.

Az sem probléma, ha összetalálkoznak az otthon tartózkodókkal. Mindig van a tarsolyukban valamilyen indok, amelyre ilyenkor hivatkoznak, majd sietve távoznak.  A besurranáshoz nem szükséges szaktudás, eszköz, legfeljebb gyorsaság, magabiztosság és lélekjelenlét.

 

Mivel a besurranások nagy részét nappal követik el, azért az alábbiakban közlünk néhány tanácsot, amelyek kis odafigyeléssel együtt elégségesek lehetnek a megelőzéshez.

 

 • Ha otthon tartózkodik, napközben is zárja be a bejárati ajtót, hiszen nem biztos, hogy észreveszi a hívatlan látogatót!
 • Ha csak rövid időre hagyja el lakását, vendégeit kíséri ki, vagy éppen ismerőseivel vált pár szót, akkor is mindig zárja be az ajtót!
 • Fokozott figyelmet tanúsítson, ha nagyobb összeget vesz fel a pénzintézetben, vagy a postástól nagyobb összegű készpénzt vesz át, mivel az elkövetők kifigyelhetik, és könnyen áldozattá válhat! Ezért lehetőség szerint ne tartson otthon nagyobb összegű készpénzt!
 • A szellőztetéssel is legyen óvatos! Ne hagyja kitárva földszinti lakása ablakait, ha nem tartózkodik a szobában! Ugyanez igaz a függőfolyosóra nyíló ablakok esetében is.
 • A régebbi típusú, úgynevezett tollas kulcsoknál a kulcs egy speciális eszközzel kívülről is elforgatható és így az ajtó kinyitható. Az ilyen kulcsot semmiképpen ne hagyja a bejárati ajtó, vagy a kapu zárjában!
 • Nagyobb házban érdemes mozgás-, vagy ajtónyitás-érzékelő riasztóberendezéseket felszerelni a szobákban. Ezeket éjszakára kapcsolja be azokban a zónákban, ahová nem szükséges kimennie! A bejárati ajtóra célszerű nyitásérzékelőt szerelni, így azon napközben sem tudnak észrevétlenül bejutni.

 

Az áldozattá válás elkerülése érdekében kérjük, fogadja meg tanácsainkat! Amennyiben még nincs riasztója,itt választhat.

Tippek és Tanácsok Betörőriasztás – ingyen vagy olcsón!

Olvassa el és, válaszoljon magának  az alábbi, kollégánk által összeállított kérdésekre. Csak igennel vagy nemmel válaszoljon.

 

 • Bankban tartja-e pénzét, nagyobb összegű értékpapírjait?
 • Tudná-e azonosítani értéktárgyait, műszaki berendezéseit? (Készítsen házi leltárt a tárgyakról, jegyezze fel gyári számukat, készítsen róluk fényképet!)
 • Amikor este elmegy otthonról, összehúzza-e a függönyöket és felkapcsolja-e a világítást? (Legalább az utcafronton célszerű megtenni.)
 • Van-e olyan szomszédja, rokona, ismerőse, távfelügyeleti szolgáltatója, aki felügyel a lakására, ha ön hosszabb ideig nincs otthon? (Hagyja meg telefonszámát, amelyen bármikor elérhető!)
 • Nyári szabadsága idején megbíz-e valakit postaládája kiürítésével?(A reklámfüzetek egyre gyűlnek, jeleznek a betörőknek.)
 • Megjelölte-e az összes értékes tárgyát?(Használjon biztonsági tollat, amelyben speciális tinta van, amely csak UV-fényben látható, vagy gravíroztasson!)
 • Felhívná-e a rendőrséget, ha valami gyanúsat látna lakókörnyezetében?(A rendőrség még mindig jobban örül a névvel, címmel érkező téves riasztásnak, mint a betörésnek.)
 • Felmérette-e a lakását biztonságtechnikai szempontból?(Hívjon bennünket az ingyenes segítségért, és az Ön anyagi lehetőségeihez mérten javasolunk is megoldást.)

           Nem kerül semmibe!

 

Nézzük azokat a vagyonvédelmi tanácsokat, amelyek megfogadása szintén nem kerül Önnek pénzbe.

 

 • Használja a zárakat! Távozáskor, ha csak rövid időre megy is el, zárja be gondosan az ajtókat, az ablakokat és a garázst!
 • Ne legyen kulcs a lábtörlő alatt! Ne tegyen tartalékkulcsot ön által biztonságosnak vélt más helyre – ablakpárkányra, virágcserépbe stb. – sem, mert a betörők ezeket a helyeket mind ismerik, és megtalálják a kulcsot.
 • Ha este elmegy, hagyjon égve néhány lámpát a lakásban! Szaküzletekben kapható olyan kapcsolóóra, amely a beállított idő szerint le- és felkapcsolja a lámpákat, azt a látszatot keltve, hogy van otthon valaki. A villanyóraszekrény legyen biztonságos helyen! Ha a házon, lakáson kívül van, a betörő le tudja kapcsolni a világítást, ki tudja iktatni az elektronikus riasztórendszert.
 • A házszám jól látható helyen legyen! Ha baj van, megkönnyíti az intézkedő hatóságok vagy a távfelügyeleti járőrszolgálat munkáját.
 • Helyezzék el az épületen jól látható helyen a védettségére figyelmeztető táblát, ez már önmagában is alkalmas lehet a betörések megelőzésére.
 • A kertben hagyott szerszámok, gépek, játékok, a könnyen mozgatható kerti bútorok vonzzák a besurranó tolvajokat. Rakja el őket! A létra se maradjon elöl, segíthet a betörőnek.
 • Sűrű növényzet veszi körül a házat, nem látható tőle a bejárat? Ritkítsa meg annyira, hogy az utcáról látni lehessen a bejárati ajtót, ne dolgozhassanak nyugodtan a betörők!
 • A garázs ajtaját tartsa napközben is zárva, kintről ne lássák, mit tart benne. Az elektronikus védelmi rendszert úgy építtesse ki, hogy éjszaka védje a garázst és a ház azon részeit is, ahol nem tartózkodik senki.
 • Készítsen értékeiről zsebleltárt, házi leltárt, amelyben szerepel értékeinek megnevezése, gyári száma, ismertető jegyei és fotója! Jó megoldás lehet, ha video felvételen is rögzíti értékeit.

 

Sok kicsi sokra megy!

 

Minimális anyagi ráfordítással is sokat tehetnek vagyonuk biztonságáért.

Mire érdemes odafigyelnünk, ha már be van kötve távfelügyeletre a riasztórendszerünk?

Mire érdemes odafigyelnünk, ha már be van kötve távfelügyeletre a riasztórendszerünk?

  1. Ne menjünk el rövid időre sem otthonról anélkül, hogy bekapcsolnánk a riasztót!
  2. Használjuk az otthon maradó vagy az éjszakai élesítéses bekapcsolási üzemmódot!
  3. Minden általuk feljogosított felhasználónak legyen külön kódja!
  4. Az ablakok, ajtók bezártságáról győződjünk meg a riasztó bekapcsolása előtt.
  5. Ha kisállatot vettünk, kérdezzük meg a telepítőt, hogy alkalmas-e a meglévő érzékelő.
  6. Évente egyszer ellenőriztessük szakemberrel a riasztót.
  7. Mielőtt távközlési szolgáltatót vagy csomagot váltunk, kérdezzük meg a riasztó telepítőjét.
  8. Ha megváltozik az értesítendők telefonszáma, jelentsük be az ügyeleten!
  9. Ha kapukulcsot vagy kódot váltunk, az ügyeletről se feledkezzünk meg!
  10. Ha téves riasztást okozunk, jelszó használatával azonnal mondjuk le az ügyeleten!
  11. Az SMS küldés nem egyenlő a távfelügyelettel

A mobiltelefonos kommunikáció fejlődésében az SMS megjelenése óriási mérföldkőnek számított. Nagyon sok mindenre  lehet használni, még a banki tranzakciók megerősítésére is. Gyors, pontos.

Egy probléma van vele: akármilyen sürgős az üzenet, nem biztos, hogy a címzett azonnal elolvassa. A mobilja ugyan fogadja az üzenetet, egyszer jelez is, de utána már nem ad hangjelzést. Az újabb üzenetek pedig egyre mélyebbre temetik.

Két lehetőségem van:

 1. vagy folyamatosan nézem az üzeneteket (úgy élek, mint egy szolgálatban lévő diszpécser)
 2. vagy nem tudok időben intézkedni a riasztási SMS-re.

Gondoljuk végig, hányszor fordul elő velünk, hogy órákkal vagy napokkal később olvasunk el egy SMS-t. Például:

 • lemerült a telefonom
 • olyan helyen tartózkodom, ahol nincs térerő (hegyekben, eldugott völgyben, teremgarázsban, stb.)
 • repülőn ülök

Mi van, ha ellopták a telefonom? Idősebb emberek el sem tudják olvasni az SMS-t. A riasztó rendszerek fejlődése hiába kínálja tálcán az SMS küldési lehetőséget, nincs semmi biztosíték arra, hogy a címzett időben olvassa és hatékonyan tud intézkedni.

Erre csak a távfelügyelet képes!

A diszpécser képernyőjén addig villog a jelzés, amíg fel nem hívja a megadott személyeket, és ki nem küldi a járőrt a helyszínre. A távfelügyelet diszpécsere élőszóban részletes információt ad a történtekről (pl.“a tetőablaknyitás érzékelője jelzett”), és meggyőződik arról (jelszó), hogy valóban az vette fel a telefont, aki illetékes.

A távfelügyeleti szolgáltatás nagyságrendekkel többet ér, mint az SMS küldés, és ez természetesen a szolgáltatás árában is tükröződik.

Ha hasznosnak érezte írásunkat, akkor kérjük, hogy lájkoljon bennünket a Facebookon

A lakásriasztó csökkentheti a betörők által Önnek okozott károkat

A betörők ellen a legjobb egy távfelügyeletet is biztosító lakásriasztó felszerelésével felkészülni.

A bűncselekmények elkövetőit a mechanikus védelemmel – zárakkal, rácsokkal – csak lassítani tudja, magát a betörést nem tudja megakadályozni.

A lebukás veszélye riasztja el leginkább őket

Ha a lakásriasztója csak a környék lakóit hívja segítségül, akkor az kevésbé hatékony, mintha távfelügyelet biztosításával biztonságtechnikai szolgáltatóhoz vagy az Ön telefonjára érkezik a jelzés. Ahogy Ön sem tartózkodik mindig otthon, úgy a szomszédjaitól sem várhatja el ugyanezt. Azt sem várható el egyetlen lakóközösség tagjaitól sem, hogy bármikor – akár az éjszaka közepén – a megszólaló riasztó hangjára bejárják a környéket, hogy minden szomszédnál rendben vannak-e a dolgok. Ugye, Ön sem tenné ezt meg bármikor, még ha meg is hallja a riasztó hangját.
Jelezze táblával, kis matricával, hogy az Ön ingatlanját távfelügyelet segítségével őrzik.

Létezik már hackelés biztos lakásriasztó is

Akár régebben beszerelt lakásriasztó rendszerekhez is csatlakoztatható olyan kommunikátor, ami akkor is jelez, ha megpróbálják kiiktatni. Ha időben értesül arról, hogy ingatlanjába valaki megpróbál bejutni, akkor meg tudja akadályozni, hogy értékeitől megfosszák.

Megteheti azt is, hogy a kommunikátor jelzéseit saját telefonkészülékére kéri, de mi jobb megoldásnak tartjuk, ha egy a lakóhelyén működő diszpécserszolgálatra bízza a figyelést.

Így azokban az esetekben is teljes a figyelem, ha Önnek lemerül a telefonja, olyan helyen tartózkodik ahol nincs térerő, vagy a munkája miatt éppen nem tudna azonnal intézkedni.
A biztonságtechnikai szolgáltatóknak törvényben meghatározott időn belül kötelességük intézkedni. Ennek az is előnye, hogy rutinjuknak köszönhetően nem esnek pánikba, és rögtön megkezdik a szakszerű intézkedést.

Ön tudja, hogy mit kell tennie, ha megszólal a lakásriasztó?

Ilyenkor nem a bűnözők elfogása a cél, azt a rendőrségnek kell megtenni.
Ha betörőt találtunk az ingatlanunkban, akkor a rendőrséget kell azonnal értesíteni. Az elkövetőt csak akkor érdemes feltartóztatni, ha saját biztonságunkat az nem veszélyezteti.
A távfelügyeleti szolgáltatók is a helyszín és a tárgyak biztonságát szavatolják.
Segítséget jelent az is, hogy az elmenekülő tettesről részletes leírást tudnak adni a gyors felderítéshez.

Ha távfelügyelettel ellátott lakásriasztó védi otthonát, akkor a biztosítóknál is sokkal könnyebb az ügyintézés.
Ha hasznosnak érezte írásunkat, akkor kérjük, hogy lájkoljon bennünket a Facebookon